Assam Meclisi sihirli şifayı yasaklayan yasayı kabul etti, muhalifler şüphe uyandırdı

yasemin

Member
Guwahati: Assam Meclisi Pazartesi günü eyalette bilimsel olmayan tıbbi uygulamaları yasaklayan bir yasayı kabul etti.


Assam eyaletinde Başbakan Himanta Biswa Sarma'nın başkanlık ettiği kabine toplantısı. (Temsilci fotoğraf)

Art niyetli geleneksel şifaların önlenmesini amaçlayan 2024 tarihli Assam Şifa (Kötülüğün Önlenmesi) Uygulamaları Yasa Tasarısı, devam eden bütçe oturumunun son gününde kabul edildi.

Hindustan Times – Son dakika haberleri için en hızlı kaynağınız! Şimdi Oku.

Mevzuatın amacı, insan sağlığını “insanların bilgisizliğinden ve sağlıklarının kötü olmasından kaynaklanan kötü ve kötü uygulamalardan” korumak için toplumu sağlam, bilime dayalı bilgiye duyarlı hale getirmektir.

Mevzuat, “masum insanları sömürmek ve toplumun kamu sağlığını bozmak gibi gizli amaçlara sahip” olan bilim dışı şifa uygulamalarını ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Bundan böyle hiç kimse, insan sağlığıyla ilgili herhangi bir hastalığın, bozukluğun veya durumun tedavisi için sihirli şifa iddiası da dahil olmak üzere, doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir hastalık, ağrı veya hastalığın tedavisi için tedavi yapıldığına dair yanlış bir izlenim yaratan şifa uygulamalarıyla meşgul olamaz. İnsanlar için sorun sağlığı uyandırır.

Ayrıca Okuyun: Assam katı çokeşlilik mevzuatı getirmeyi planlıyor, UCC: CM Sarma

Mevzuatta, “Hiç kimse, hastalıkların tıbbi uygulamalarla iyileştirildiği yönündeki asılsız iddiayla doğrudan veya dolaylı olarak bağlantılı olan ilaç veya çarelerle ilgili herhangi bir reklamcılık faaliyetinde bulunamaz” ifadesi yer alıyor.

Tasarı hükümlerine göre işlenen suçlar tasdik edilebilir ve kefaletle cezalandırılamaz olacaktır. İlk suçun işlenmesi halinde kişi bir yıl hapis cezasına çarptırılabilir ve bu ceza üç yıla kadar para cezasıyla uzatılabilir. ₹50000 veya her ikisiyle birlikte; daha sonra mahkûmiyet halinde ise beş yıla kadar hapis veya beş yıla kadar adli para cezası ile cezalandırılır. ₹1 lakh veya her ikisi.

“Bu tasarının Assam'da tek tip bir medeni kanun uygulamaya yönelik başka bir girişim olduğuna inanıyoruz. Kötü uygulamaların net bir tanımı yok ve Assam'daki her topluluğun geleneksel şifalı bitkilere/ilaçlara ve uygulamalara dayanarak hastalıkları iyileştirmenin ve iyileştirmenin bazı yolları var,” dedi Kongre Parlamenter Partisi lideri Debabrata Saikia, tasarı kabul edilmeden önce toplantıda konuşurken.

Assam'daki farklı topluluklar farklı şifa yöntemleri uyguladığından, diğer bazı yasa koyucular da tasarının ne tür uygulamaları yasaklamaya çalıştığına dair şüphelerini dile getirdi.

“Kimsenin geleneksel şifa uygulamalarına iyi niyetle devam etmesini engellemeyeceğiz. Ancak tedavisi mümkün olmayan hastalıklara çare olduğunu iddia ederek insanlardan para kazanmak gibi gizli amaçlarla yapılan her şeyi yasaklamak istiyoruz. Tasarının UCC ile hiçbir bağlantısı yok,” dedi yasanın lehine konuşan Başbakan Himanta Biswa Sarma.

Meclis Pazartesi günü, kamu sektöründe işe alımlarda haksız yolların kullanılmasını önlemeyi amaçlayan biri de dahil olmak üzere 14 yasa tasarısını daha kabul etti. Hükümet daha önce bu oturumda çok eşliliği yasaklayacak bir yasa tasarısı sunacağını belirtmiş olmasına rağmen böyle bir yasa tasarısı sunulmamıştı.

Geçtiğimiz hafta Assam kabinesi, eyalette Müslümanların evlilik ve boşanmalarının kayıt altına alınmasını öngören 89 yıllık yasayı yürürlükten kaldırmaya karar vermişti. Konu Pazartesi günü tartışılırken, hükümet Assam Müslümanlarının Evlilik ve Boşanma Kayıt Yasasının (1935) yürürlükten kaldırılmasına yönelik bir yasa tasarısı hazırlamadı.