Batı Ghats’ta yeni yılan cinsi türü keşfedildi

yasemin

Member
Gujarat, Maharashtra, İngiltere ve Almanya’dan bir araştırmacı ekibi, tür zengini Batı Ghats’ta yeni bir colubrid yılanı cinsi ve türü tespit etti. Keşifleri 21 Ağustos’ta uluslararası Taxonomy dergisinde yayınlandı.


Yeni cinse Sahyadriophi Uttaragati adı verildi (HT fotoğraf/kaynak)

Yeni yılan cinsi ve türleri, Batı Ghats’ın biyolojik çeşitliliğini belgelemek amacıyla araştırmacılar tarafından yapılan özel araştırmanın bir parçası olarak keşfedildi.

Yeni cinse, Sanskritçe’de Batı Ghat’ları için kullanılan “Sahyadri” kelimesi ile Yunanca yılanlar için kullanılan “Ophis” kelimesinin birleşiminden oluşan Sahyadriophis adı verildi.

Araştırmanın yazarları Thackeray Yaban Hayatı Vakfı’ndan Harshil Patel ve Tejas Thackeray, Londra Doğa Tarihi Müzesi’nden Patrick Campbell ve Almanya’daki Max Planck Biyoloji Enstitüsü’nden Zeeshan A Mirza’dır.

Gujarat’taki Valsad’dan olan Patel, “Batı Ghats’ın kuzey kesimlerinde bulunan yeni türe Sahyadriophis Uttaraghati adı verildi ve biz buna Kuzey Sahyadri Kielback de diyoruz” dedi.

Patel, Thackeray ve Mirza, Maharashtra’da ve Batı Ghats’ın güney kısımlarında bulunan bir yılan türü olan tüy sırtlı yılanın iki farklı türü temsil ettiğini keşfetti.

“Bu, Doğa Tarihi Müzesi ve Bombay Doğa Tarihi Topluluğu’ndan alınan örneklerden elde edilen verilerle desteklenen daha fazla araştırmaya yol açtı. Patel, “Moleküler veriler ve kafatası özelliklerine ilişkin bilgisayarlı tomografi taramaları, iki türün varlığını doğruladı ve Batı Ghats’a özgü tamamen yeni bir türü ortaya çıkardı.” dedi.

Bu cinsin yılanları çoğunlukla muson mevsiminde aktiftir. Esas olarak kurbağalar ve yumurtalarıyla beslenirler. “Yılanlar doğaları gereği son derece uysaldır ve ele alındığında nadiren ısırırlar. Yavruların ense kısmında, hayvan büyüdükçe kaybolan büyük bir yama veya yaka izi bulunur. Araştırmacılar, “Yeni tür, güneydeki muadili Sahyadriophis beddomei’den (Beddome’un Sahyadri tüy sırtı) farklıdır; çünkü kuyruğun alt kısmında subkaudal adı verilen daha fazla sayıda pula ve çok daha uzun bir kuyruğa sahiptir.” dedi.

Yeni tür şu anda Batı Ghats’ın kuzey kısımlarından biliniyor ve kesin aralığını tanımlamak ve olası biyocoğrafik engelleri belirlemek için daha fazla örnekleme yapılması gerekecek. Bu türün soyunun yaklaşık 20 ila 30 milyon yıl önce ortak atalarından ayrıldığı görülüyor.

“Birçok cevaplanmamış soru var; B. Bu soy neden Batı Ghat’lara özgüdür? Acaba bazı kurbağa türleri ve onların beslendiği yumurtalar sadece burada bulunduğu için mi? Patel, kesin aralıklarını tanımlamak ve olası biyocoğrafik engelleri belirlemek için daha fazla örneklemeye ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Batı Ghats’a özgü yeni bir türün keşfi, daha farklı soyların keşfedilme potansiyelinin altını çiziyor. Araştırmacılar, yeni türün yalnızca genetik olarak değil, aynı zamanda morfolojik olarak da farklı olduğunu söylüyor.