Bölge yönetimi, Prayagraj’da Muharrem sırasında itirazını kaybeden “Lathbaazi”yi yasakladı

yasemin

Member
Bir zamanlar Prayagraj’daki Muharrem alaylarında önemli bir ilgi alanı olan geleneksel Hint sopa dövüşü sanatı olan ‘lathbaazi’ gösterisi, bölge yönetimi bu yıl uygulamayı yasaklamak için oy kullandığında, gençlerin ilgisini çoktan kaybetmişti.


Kaymakamlık “lathbaazi”yi Yasakladı (Dosya Fotoğrafı)

Hareket birçok kişiyi şaşırttı.

“Lathi eskiden bizim sembolümüzdü, alayımızın bir kimliğiydi. Lathis ile hareket etmelerine rağmen gençler asla sorun çıkarmazlar ve başkalarına zarar vermezler” diyen Khan, lathis yasağının beklenmediğini iddia etti.

Bu arada, Rasulpur’dan Muharrem alayları son altı yıldır, üç yıl Dussehra festivaliyle örtüştüğü için ve sonraki üç yıl da Covid-19 salgını nedeniyle toplu toplantılara getirilen kısıtlamalar nedeniyle düzenlenmiyor.

Polis, geçit töreni sırasında “Lathis” e izin vermeyi reddettiği için Muharrem’in üçüncü gününde geleneksel Rasulpur alayının yapılmadığını belirtmekte fayda var.

Lathi veya sopa, uzun süredir Rasulpur bölgesinden Muharrem alayının bir sembolü olmuştur. Bada Tazia ve Buddha Tazia gibi diğer Moharram alaylarındaki kalabalığın aksine, Rasulpur’dan gelen bu alaya katılanlar uzun sopalarla silahlanırken, hatta bazıları gelenek gereği kılıç ve mızrak taşır.

Bazen 3 metreye kadar çıkan ‘lathi’ kullanma sanatı eğitimi genellikle Kurban Bayramı’ndan kısa bir süre sonra başlardı.

Eski Şehir sakini olan 80 yaşındaki Shamsuddin, “Geçmişte, ‘Lathi’ gençlerinin GT caddesinde sallandığını gördüğümüzde, Rasulpur’dan bir Muharrem alayının geldiğini kolayca anlayabilirdik” dedi.

“Bada Tazia ve Buddha Tazia’nın alayları yavaş hareket ediyor ve ‘lathi’ sallayan gençlerin enerjisi, önlerindeki alaycıların biraz hızlanmasına neden oldu” diye ekledi.

Rasulpur’da ikamet eden 50 yaşındaki Hafeez Khan, Muharrem sırasında sopayla dövüş becerilerini gösterenlerin sadece Rasulpur köyü halkı olduğunu söyledi. “Antrenman maçları sırasında ara sıra küçük yaralanmalar olsa da, Moharram’da ‘lathi’ mücadelelerini ve şovmenliklerini sergileyen gençler büyük ilgi gördü.

“Lathbaazi”ye duyulan coşku, hükümet onu yasaklamaya karar vermeden önce çoktan azalmıştı.

Sanatın geriye kalan birkaç uygulayıcısından biri olan Hafeez, “Rasulpur’da beceride tam olarak ustalaşan yalnızca bir avuç insan kaldı ve çok azı onu öğrenmeye ilgi gösterecek” dedi.

Rasulpur bölgesinde, 1857’de Birinci Bağımsızlık Savaşı’nda İngilizlere karşı savaşan savaşçı bir Mewati klanı yaşadığını söyledi. Ceza olarak, hayatta kalan Mewati aileleri, İngilizler tarafından şu anda Chandra Shekhar Azad Park bölgesi olan köylerinden kovuldu ve kenar mahallelere doğru taşındı.

Topluluğun genç bir üyesi olan Arif Khan, “Mewatiler yenilmiş ve göçe zorlanmış olsalar da, Akhadas’tan dövüş sanatları öğrenme geleneklerini sürdürmeye devam ettiler” dedi.