Dünyanın ilk eğimli LED kubbeli planetaryumu Eylül 2025'te Mysuru'da açılacak

yasemin

Member
01 Aralık 2024 18:14 IST

Guwahati: Dünyanın ilk eğimli kubbeli LED planetaryumu Mysuru'da şekilleniyor ve Eylül 2025'te açıldığında ziyaretçilere sürükleyici bir gece gökyüzü deneyimi sunacak.

₹Rs 91 crore projesi, Hindistan Astrofizik Enstitüsü ve Chamundi Hills kampüsündeki Mysore Üniversitesi tarafından inşa ediliyor.

IIAp direktörü Annapurni Subramanian, India International'ın oturum aralarında PTI'ye şunları söyledi: “Genevariyumlarda yaygın olarak kullanılan geleneksel projektör tabanlı tam kubbe sisteminin aksine, LED kubbe sistemi, geniş bir renk yelpazesinde ışık yayan LED elemanları kullanarak görüntüler yaratıyor.” Burada Bilim Festivali var.

Subramanian, planetaryumun 15 derecelik bir açıyla eğilmiş 15 metre çapında bir kubbeden oluşacağını, kullanıcıların şezlonglarda oturup boyunlarını uzatmak yerine gece gökyüzünü doğrudan önlerinde görmelerine olanak tanıyacağını söyledi.

LED dome sisteminin daha yüksek parlaklık ve daha geniş renk gamına sahip olduğunu ve son derece gerçekçi, güzel yıldızlı gökyüzü ve astronomi görüntüleri üretebildiğini söyleyen LED, 8K LED ışıkların Fransız şirketi RSA Cosmos'un SkyExplorer astronomik yazılımı tarafından kontrol edildiğini ekledi.

Subramanian, “Planataryumun sahaya kurulmasına yönelik inşaat ve çalışmalar hızla ilerliyor ve planetaryumun açılışını gelecek yıl Eylül ayında yapmayı umuyoruz” dedi.

RSA Cosmos, LED kubbeli planetaryumun inşası için IIAP tarafından ihale edildi ve kurulum Orbit Animate Pvt tarafından gerçekleştirilecek. gerçekleştirillen. Ltd., Fransız şirketinin Hindistan'daki yan kuruluşu.

Subramanian, IIAp'in Kozmoloji Eğitim ve Araştırma Eğitim Merkezi'nin planetaryumla birlikte öğrencileri ve öğretmenleri eğitebilecek ve toplum için eğitim ve farkındalık programları yürütebilecek yüksek teknolojiye sahip bir eğitim ve öğretim merkezi olacağını söyledi.

Bu proje mali olarak Birlik Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Atom Enerjisi Bakanlığı ve Hindistan Hükümeti Baş Bilimsel Danışmanı Ofisi tarafından sağlanan MPLADS fonları tarafından desteklenmektedir.

Bu makale, metinde herhangi bir değişiklik yapılmadan otomatik bir haber ajansı beslemesinden oluşturulmuştur.