Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı mı ?

banu

New member
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı mı ?

Hamilelikte şeker yüklemesi ilk defa gebelik sırasında ortaya çıkan veya ilk defa gebelikte fark edilen şeker hastalığına “Gebelik Diyabeti” denir. Gebelerin yaklaşık %3 ünde gebelik diyabeti görülür. Gebe kalmadan önce bu tür şeker hastalığı yoktur. Bu kadınlarda insülin değerinin yüksek olmasına rağmen etkisini gösteremez. Göbek kordonu (plasenta) tarafından yapılan hormonlar insülinin etkisini önler ve kan şekeri yükselir. Bu etki genellikle gebeliğin 20-24 üncü haftalarında artar. Ancak kilolu olan kadınlarda gebeliğin ilk ayında da yüksek kan şekeri olabilir. Plasenta (göbek kordonu) büyüdükçe salgıladığı hormonlar artar ve insülin etkisi kaybolarak kan şekerinde yükselme başlar. Doğumla birlikte plasenta (göbek kordonu) atıldığından bu hormonlar kaybolur ve şeker hastalığı da kaybolur.
Gebelikte şeker yüklemesi gebeliğin 24-28 haftaları arasında şekerli su testi diye bilinen, glukoz yükleme testi aracılığı ile tarama yapılır. Hızlı kilo alma, çok sık idrara çıkma, çok su içme gibi diyabet (şeker hastalığı) belirtileriniz varsa bu tarama testinin daha önceki haftalarda yapılması önerilmektedir.

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır ?
Gebelik şekerini belirlemek için 24 – 28 haftalar arasında glukoz tarama testi yapılır. Bu test ile ilgili gündemde doğru olmayan söylentilerin olması akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına neden olmakta ancak endişelenmemelisiniz. Çünkü test için kullanılan 50 gr glikoz aslında korkulacak bir miktar değildir. 1 dilim ekmek 15 gr, 1 orta boy portakal 18 gr, kahvaltıda tükettiğiniz 1 tatlı kaşığı bal 5 gr karbonhidrat yani şeker (glikoz) içerir. Bu nedenle bir seferde 50 gr şeker yüklemesi yapılması herhangi bir sağlık problemine neden olmaz.Test yapılırken kolunuzdan plastik ile kaplı bir iğne batırılır ve kan alınır. Bu iğne 2 saat boyunca kolunuzda kalır ve yeni bir iğne girişi yapılmaz.

Aç veya tok karna tarama amaçlı anne adayına 50 gr glukoz içirilir ve 1 saat sonra kan şekerine bakılır. Kan şekeri 140’ın altında ise herşey normaldir. Ama 140’ın üzerinde ise 3 saatlik 100 gr glukoz ile şeker yükleme testi planlanır ve kesin tanı konulur. Bu test için 8 saat aç durmak gerekir.
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Zararlı mıdır ?
Kolunuzdan kan kalmak için bir kez plastik ile kaplı bir iğne batırılıp ve maksimum 2 saat boyunca kolunuzda kalıp yeni bir iğne girişi olmayacaktır. Tek riski bir iğne olmak kadardır. Verilen 50 ya da 75 gram şekerin bebeği zehirleyici bir etkisi yoktur. Yenilen çikolatalardaki şeker oranı bile test için verilenden daha fazladır. Bu nedenle hem kendinizi, hem de bebeğinizi riske atmamanız için hekimin önerisine uyarak şeker yükleme testini yaptırmanızda yarar vardır.
Gebelikte diyabetin riskleri
  • Gebeliğin ilk 3 ayında diyabet olması; gelişmekte olan bebeğin özellikle beyin ve kalbinde anormallikler olmasına yada düşük doğum yapmasına sebep olabilir.
  • Gebeliğin ortasında yada son aylarındaki diyabet ise bebeğin normalden fazla kilo alımına sebep olur.
  • Uygun tedavilerle diyabetli bir anne de sağlıklı bir gebelik geçirebilir ve normal bir doğum yapabilir. Bu nedenle erken teşhis konulması gerekir.
Kimler daha çok risk altındadır ?
  • Gebelikten önce kilolu olanlar
  • Ailede genetik şeker hastalığı(diyabet) olanlar
  • Daha önceden ölü doğum yapmış olanlar
  • Polikistik over sorunu olanlar
  • Amnion sıvısı fazla olanlar
  • Daha önceki gebeliğinde diyabet olanlar
risk altındadır.
Anne adaylarının doktorlarının yönlendirmesi doğrultusunda kontrol sürecini takip ederek ve doktorunun vermiş olduğu tavsiyeleri göz önünde bulundurarak bu konuda karar vermelerini, şeker yüklemesi yaptırmayı riskli bulanların ise bu konuda daha hassas davranarak gerekli olan testlerini, egzersiz ve diyetlerini ihmal etmemelerini ve doktorunun yönlendirmelerini dikkate almaları gerekir.