Mirasın kilidini açmak: “Lucknow’un Fransa bağlantısı Claude Martin’in ötesine geçiyor”

yasemin

Member
MUTLULUK “Lucknow’un Fransa bağlantısı, Hindistan’daki sömürge döneminde Fransız Doğu Hindistan Şirketi’nde ve daha sonra İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nde görev yapmış bir Fransız subayı olan Tümgeneral Claude Martin’den daha fazlasıdır. Cumartesi günü yayınlanan Lucknow’a adanmış bir kitap olan “Lucknow Chronicles”ın yazarı PC Sarkar, “Önemli bir konuma yükseldi ve hâlâ kendi adını taşıyan prestijli eğitim kurumuyla hatırlanıyor” dedi.


PC Sarkar (HT fotoğrafı)

“Claude Martin dışında, Fransız Doğu Hindistan Şirketi’nin bir dizi Fransız yetkilisi, Lucknow’daki Fransız etkisine önemli ölçüde katkıda bulundu. Yazar, Lucknow Expression Society etkinliği sırasında şunları paylaştı: “Bunlardan bazıları Henri Polier, General Perron, Albay Pedron ve Albay Jean-Baptiste Gentil’di.”

Kitapta şunlar belirtiliyor: “Claude Martin, Lucknow’un Nawabi sarayında en önde gelen Fransız iken, Gentil, Faizabad’ın eski Nawabi sarayında dikkate değer bir konuma sahipti. Bu dönemde Awadh’ın simgesi olan ikonik Tripolia Kapısı’nı tanıttı. Bu ayırt edici kapı ilk olarak Faizabad’daki yemekhanede ve daha sonra Gulab Bari’de ortaya çıktı. Asaf-ud-Daula’nın ve sonraki Lucknow hükümdarlarının himayesi altında bu kapılar daha ayrıntılı şekillere kavuştu.”

Kitap ayrıca Claude Martin’in Lucknow’daki hakimiyetini gösteren yaklaşık 30 mülke sahip olduğunu, bazılarının zamanla ortadan kaybolduğunu ve diğerlerinin satıldığını ortaya koyuyor.

İSYANCI BEGÜM

Asaf-ud-Daula’nın en büyük eşi Şems un Nisan (Dulhan Begüm) veya baş kraliçe, Lucknow’un tarihinde nadiren belgelenen asi bir şahsiyetti. Begüm Hazret Mehal gibi isyancıların yanında yer aldı. Asaf-ud-Daula öldüğünde, Awadh’ı terk edip Britanya topraklarına yerleşmek gibi alışılmadık bir karar verdi; bu, zamanının genç bir kadını için alışılmadık bir karardı.

Ek olarak kitap, Lucknow’da önemli savaşların gerçekleştiği, daha az bilinen çeşitli yerleri vurguluyor; bunlara, şu anda Indira Nagar olarak bilinen İsmailganj’daki ilk çatışma da dahil. Diğer dikkate değer yerler arasında Hazratganj’daki Sikandra Bagh, Bashirat Ganj ve Begum Kothi-Janpath yer alıyor” diyen Sarkar, “Binalar, Begümler ve İngilizler” (2015), “Lucknow – Ode To A” da dahil olmak üzere Lucknow hakkında birçok kitap yazmıştır. Şehir” (2021) ve “Perilerin Evi – Lucknow’un Parikhana’sı” (2022).