Odisha, mevsimsel olmayan yağmurlardan etkilenen çiftçilere tazminat ödeyecek: CM

yasemin

Member
28 Aralık 2024 21:13 IST


Odisha Başbakanı Mohan Charan Majhi, mevsimsel olmayan yağmurların 20 ve 28 Aralık tarihleri arasında iki aşamada meydana geldiğini ve Kharif hasadı sırasında mahsullerde büyük hasara neden olduğunu söyledi.


Odisha hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çiftçilerin çeltik alımındaki düzensizlikler ve bazı çiftçilerin ölümleri nedeniyle kitlesel protestoları sırasında ülke genelinde mevsimsel olmayan yağışlardan etkilenen çiftçilerin, mahsul sigortasına bakılmaksızın 30 Aralık'a kadar tespit edileceğini söyledi.


Odisha Başbakanı Mohan Charan Majhi. (ANI)

Başbakan Mohan Charan Majhi Cumartesi günü üst düzey bir toplantıya başkanlık etti ve ilgili yetkililere, etkilenen çiftçilerden hiçbir hükümet desteğinin geri çekilmemesini sağlamaları yönünde talimat verdi. 20-28 Aralık tarihleri arasında iki aşamada mevsimsel olmayan yağışların yaşandığını belirten Başbakan, Kharif hasadı sırasında mahsullerde büyük hasara neden olduğunu belirterek, sigortalı çiftçilerden mahsul kayıplarını, raporun süresi dolmadan hükümete bildirmelerini istedi. son tarih. “Hasar tespitinin 30 Aralık’a kadar yapılmasına karar verildi. Daha sonra tazminat tutarları, eyalet ve Birlik hükümetinin hükümleri uyarınca doğrudan fayda aktarımı yoluyla sıkıntıda olan çiftçilere ödenecek” dedi.

Mevsim dışı yağışlardan etkilenen çiftçiler, ürün sigortalarına bakılmaksızın destek alacak. Şu ana kadar eyalette Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana kapsamında ürün sigortası yaptıran 1,26 lakh çiftçi sigorta şirketlerine tazminat talebinde bulundu. Karara göre çeltik, sebze ve hurma da dahil olmak üzere ürünlerini kaybeden çiftçilere doğrudan yardım aktarımı yoluyla tazminat ödenecek. Etkilenen çiftçiler 30 Aralık'a kadar belirlenecek. Programa çeltik, betel yaprağı ve sebze çiftçilerinin de dahil edileceğini söyleyerek çiftçileri tarım bakanlığının Krishi Rakshak uygulaması aracılığıyla mahsul hasarı hakkında bilgilendirmeye çağırdı. Çiftçiler ayrıca bakanlık tarafından verilen 14447 numaralı ücretsiz telefon numarasına da çiftçilikleriyle ilgili şikayetlerini iletebilirler.

Mevsimsiz yağışların yıkıcı etkileri şu ana kadar ülke genelinde dört kişinin ölümüne neden oldu.

Bu arada eyaletin dört bir yanındaki çiftçiler çeltik alımında usulsüzlük iddiaları nedeniyle sokaklara döküldü. Cumartesi günü Subarnapur bölgesindeki çiftçiler sokaklara döküldü ve ürünlerinin tedarikinde kötü yönetim iddiaları nedeniyle Dunguripali-Rampur ana yolunu kapattılar. Pirinç fabrikalarının satın alma süreci sırasında çeltik tarlalarını zorla kaldırdığını iddia ettiler.

Çiftçiler, değirmencilerin Adil Ortalama Kalite (SSS) standartlarını karşılamayan çeltik tedarik etme konusunda isteksiz olduklarını iddia etti ve torba başına 2 kilogramlık kesinti konusunda ısrar etti; bu şartı şiddetle reddettiler.