Odisha’nın Koraput bölgesindeki Kala Jeera pirincinin GI etiketlemesi konusundaki anlaşmazlık

yasemin

Member
Tanınmış tarım bilimci MS Swaminathan tarafından kurulan, kâr amacı gütmeyen bir STK olan MS Swaminathan Araştırma Vakfı (MSSRF), Koraput’un ünlü ‘Kala Jeera Pirinci’ne Coğrafi Gösterge (GI) etiketi verilmesi teklifine, durumun bu şekilde olabileceğini iddia ederek itiraz etti. Yerel çiftçileri yardımlardan hariç tutun.


(Temsilci Fotoğrafı)

Geçtiğimiz hafta, Chennai Coğrafi İşaretler Kaydı, Koraput merkezli Jaivik Shree Çiftçi Üreticileri Şirketi’nin (JSFPC) bir yıl önce başvuruda bulunmasının ardından, Odisha’dan Koraput Kala Jeera pirinci için GI etiketi başvurusunu kendi dergisinde yayınladı.

Cİ etiketi verilmesine karşı dilekçe, başvurunun duyurulmasından itibaren üç ay içinde sunulabilir. Ancak coğrafi işaret başvurusu kabul edildikten sonra coğrafi işaret verilir.

Jeypore merkezli MSSRF, başvuran şirket kala-jeera yetiştirmek ve pazarlamak için özel haklara sahip olduğunda bölgedeki yoksul kabile çiftçilerinin kala-jeera çeltiği yetiştirmenin çok zor olacağını iddia ederek GI etiketine karşı çıktı -Pirinç alır.

“Kala Jeera pirinci, Koraput bölgesinin özel bir ürünüdür ve GI etiketi başvurusunun özel bir kuruluş tarafından değil, bir devlet kurumu tarafından yapılması gerekmektedir. MSSRF direktörü Prasant Parida, “Özel bir kuruluş GI etiketini aldığında, başvuru sahibi şirket tek yararlanıcı haline gelir” dedi.

Parida, MSSRF’nin yoksul kabilelerin bundan faydalanmasına yardımcı olmak amacıyla bölgedeki kala jeera pirincini korumak ve tanıtmak için son on yıldır çok çalıştığını söyledi.

“Kala jeera pirinci yok olmanın eşiğindeydi. Odisha Kırsal Kalkınma ve Pazarlama Derneği (ORMAS) ile birlikte kabilelerin bunları yetiştirmesine ve pazarlamasına yardımcı oluyoruz. Şimdi ORMAS, kala jeera pirincini e-ticaret platformu Amazon’da kullanıma sunuyor” diyen Parida, örgütünün yakında Birlik hükümetinin yetkisi altındaki GI yetkililerine itirazda bulunacağını da sözlerine ekledi.

Koraput Kala Jeera pirinci “Pirinç Prensi” olarak bilinir. Koraput ilçesinden gelen aromatik bir pirinç çeşididir. Bu ova kokulu pirinç çeşidi kimyon tohumlarına benziyor. Kala Jeera’nın çeltik tarlası benzersiz, tipik ve rengi, tadı, dokusu ve aroması bakımından kendine özgüdür. Siyahtır ama ondan yapılan pirinç beyazdır. Antispazmodik, sindirimi kolaylaştırıcı, antibakteriyel, büzücü ve sakinleştirici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Antik metin Kalajeera’nın hafızayı iyileştirdiğini ve diyabeti kontrol ettiğini açıklıyor.

JSFPC İcra Kurulu Başkanı Muralidhar Adhikari, örgütünün bölgedeki 14 bloktan çiftçileri temsil ettiğini ve çiftçilerin bizzat GI etiketi için başvuruda bulunduğunu söyledi.

GI etiketi verilirse tek bir kuruluşun değil tüm çiftçi topluluğunun fayda sağlayacağını söyledi.

“Jaivik Sri Farmers Üretici Company Limited, üreticilerin, tüccarların, çiftçilerin ve üretimde yer alan diğer kişilerin yararına Koraput Kala Jeera pirincinin işini, üretimini, hasadını, tedarikini, sınıflandırılmasını, işlenmesini, paketlenmesini, elleçlenmesini, pazarlanmasını ve satışını üstlenir ve Koraput Kala Jeera pirincinin pazarlama hattı,” diye ekledi Adhikari.