UNESCO Dünya Mirası Alanı olma çabaları sürüyor: Salkhan Fosil Parkı, dünyadaki yaşamın tarihini yeniden yazabilir

yasemin

Member
Uttar Pradesh'in Sonbhadra bölgesindeki Salkhan köyünün yakınında bulunan Salkhan Fosil Parkı, 650 milyon yıldan daha eski fosiller içeriyor. Bu da onu dünyadaki ender yerlerden biri yapıyor. Korunan ve korunan alan parka dönüştürüldü.


Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanlığı, Salkhan Fosil Parkı'nın 2026 yılına kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenmesi sürecini başlattı. (HT fotoğrafı)

Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanlığı, Salkhan Fosil Parkı'nın 2026 yılına kadar UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne eklenmesi sürecini başlattı. Uttar Pradeş Turizm Bakanı Dr. Neelkanth Tiwari ve Uttar Pradesh Ekoturizm Geliştirme Kurulu Direktör Yardımcısı Prakhar Mishra parkı ziyaret ederek, Dünya Mirası Alanları geçici listesine dahil edilmek üzere Hindistan Hükümeti'ne sunulmak üzere ayrıntılı bir raporun hazırlandığını söyledi. Paris'teki UNESCO'ya gönderilecek son dosyanın 2025 yılına kadar hazır olması gerekiyor.

Üst düzey bir turizm departmanı yetkilisi, Salkhan Fosil Parkı'nın şu anda Mirzapur'daki Kaimur orman alanı tarafından yönetildiğini söyledi. Bu fosiller diğer kayalardan farklıdır ve jeologlar için büyük değer taşır çünkü Dünya'daki yaşamın kökenine dair çok önemli bilgiler sağlayabilirler.

Salkhan Fosil Parkı'nı 50'den fazla kez ziyaret eden Banaras Hindu Üniversitesi (BHU) Jeoloji Bölümü'nden Prof. Vaibhav Srivastava, şunları söyledi: “Bizim gibi jeologlar için bu fosiller çok önemlidir, çünkü bunların kapsamlı bir şekilde incelenmesi, fosillerin anlaşılmasına yardımcı olabilir. Dünyadaki yaşamın kökeninin kesin zamanını belirleyin.”

Prof. Srivastava, 570 milyon yıl önce yaşamın olmadığına inanıldığını açıkladı. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar okyanuslarda mavi-yeşil algler şeklinde yaşamın varlığını öne sürdü. Salkhan Fosil Parkı ve Yellowstone Milli Parkı, geçmiş yaşamın kanıtlarını sunan ender alanlar arasında yer alıyor ve bu da onları bilimsel çalışmalar için önemli kılıyor.

Stromatolit adı verilen bu fosillerin yaşlarının 600 milyon ila 1,5 milyar yıl arasında olduğu tahmin ediliyor ve bu fosiller, Vindhya Denizi'nin bu bölgede var olduğu döneme kadar uzanıyor. Zamanla bu deniz şimdi Vindhyachal Dağları olarak bilinen yere dönüştü.

Dr. Srivastava, akademik önemi ve jeoturizm potansiyeli nedeniyle bu fosillerin gelecek nesiller için korunmasının önemini vurguladı. Ekim 2022'de Hindistan, ABD, Bangladeş ve Nepal'den jeologlardan oluşan bir ekiple birlikte parkı ziyaret etti ve siteyi öğrencilerine sunmanın heyecanını dile getirdi.

1996 yılında Prof. RN Tiwari, Salkhan köyündeki küçük tepelerde ortaya çıkan açık kahverengi kireçtaşından oluşan kaya malzemesinin, Conophyton garganicus ve Colonella kolumnaris türlerinden bir stromatolit kolonisi içerdiğini buldu.